RICARDO SILVEIRA - SOLO

Artiest info
Website
facebook

Label : moondo music

 

De befaamde Braziliaanse gitarist Ricardo Silveira brengt zijn eerste solo album uit, hij is een bekende muzikant in Brazilië en de V.S.. Hij werkte met de crème de la crème van Braziliaanse artiesten en die uit de V.S., en hij heeft meer dan een dozijn albums opgenomen als leider of als side man. Bekende artiesten met wie hij opnam zijn o.a. : Wayne Shorter, Gilberto Gil, Diana Ross, Joao Bosco en Vanessa Williams. Hij groeide op in Rio de Janeiro, omringd door de weelderige ritmes van de Braziliaanse muziek, aangetrokken door de top rock en blues acts van die dagen, zoals de Beatles, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Cream en B.B. King, hij begon met gitaar spelen op zijn 11de. En hij ontdekte jazz artiesten als Dave Brubeck, Miles Davis, Joe Pass, George Benson en Wes Montgomery.

Een echte gitaar opleiding was er niet in Brazilië dus meldde hij zich aan voor een zomer cursus aan het Berklee College of Music in Boston. Alles viel in het juiste spoor toen hij een studiebeurs kreeg en hij zijn opleiding kon voortzetten. Hij ontmoette gitarist Bill Frisell die hem een aanbood lid te worden van een salsa band met de naam Latin Stars, het was het begin van Silveira’s carrière als een professioneel muzikant. Een andere Braziliaanse gitarist, Claudio Roditi stelde hem voor aan de bekende fluitist Herbie Mann. Die was een van de pioniers van het verbinden van jazz en wereld muziek, hij was op zoek naar een gitarist die zowel de Braziliaanse ritmes kon spelen als jazz, blues en andere stijlen, Silveira werd direct aangenomen. Hij verliet Berklee en vertrok naar New York en bleef 2 jaar bij Mann, hij trad op en nam ook muziek op met hem. Hij begon ook te werken als studio muzikant voor topmusici als Steve Gadd, Marcus Miller, Michael Brecker ev.a. Hij stond met diverse grootheden op het toneel, toerde door Europa en maakte 8 trips naar Japan met Sadao Watanabe en Don Grusin.

Zoals bij de meeste muzikanten zorgde de covid-19 pandemie ervoor dat zijn optredens werden afgelast, in quarantaine thuis besloot hij dat het een goede gelegenheid was om eindelijk een solo album op te nemen. “Solo” is een romantisch en sfeerrijk album geworden dat prima past bij een goed glas wijn en een zwoele zomeravond. Er staan 6 eigen composities op die hij al eerder in andere vorm opnam. Dan zijn er nog nummers van beroemde Braziliaanse componisten als Marcos Valle & Paulo Sergio Valle, Antonio Carlos Jobim en Johnny Alf en een fraaie versie van het bekende “My Romance” van Rodgers & Hart. Mede dankzij corona kunnen wij nu genieten van deze fraaie gitaarklanken, heeft de pandemie dus toch ook iets positiefs opgeleverd.

Jan van Leersum.